Tehnologia care-şi propune ca cei vii „să poată comunica” cu cei morţi

Tehnologia care-şi propune ca cei vii „să poată comunica” cu cei morţi

O firmă de pompe funebre din Suedia caută voluntari pentru un proiect prin care speră să le aducă alinare celor care au pierdut o persoană dragă.


Compania speră să folosească inteligenţa artificială pentru a crea un sistem prin care cei vii „să comunice” cu cei morţi, scrie odditycentral.com.


Oamenii de ştiinţă suedezi nu încearcă să inventeze roboţi sau androizi, care să fie „copiile fidele” ale rudelor lor moarte. Firma Fenix are de gînd să creeze o serie de programe de calculator (bots), susţinute de inteligenţa artificială, care să le ofere alinare celor lăsaţi în urmă.


„Ar putea să vă pară o poveste SF, dar tehnologia este deja aici”, a declarat Charlotte Runius, directorul executiv al Fenix.


De fapt, un chatbot similar a fost deja dezvoltat de programatorul rus Eugenia Kuida, care a dorit să „comunice” cu cel mai bun prieten al ei, antreprenorul tehnologic Roman Mazurenko, mort într-un accident rutier.


Fenix doreşte să „încarce” informaţiile despre cei decedaţi într-o bază de date şi să folosească inteligenţa artificială pentru a „mima” activitatea unei persoane reale. În funcţie de informaţiile disponibile, software-ul va putea interacţiona cu o persoană în viaţă, o rudă a decedatului, pe teme diverse, precum vremea de afară, hobby-urile, tipul de cafea preferat etc.


Runius a precizat de la început că chatbot-ul nu este conştient, aşa cum au scris unele surse, precum Daily Mail, deoarece nu poate învăţa nimic nou, ci se bazează pe informaţia furnizată de familia decedatului. De exemplu, „robotul” nu va putea răspunde la o întrebare legată de un film nou apărut.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load