COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Studiu: Stratul de gheață al Groenlandei s-a topit pînă la punctul critic

Studiu: Stratul de gheață al Groenlandei s-a topit pînă la punctul critic

Cercetătorii de la Universitatea de Statul Ohio (SUA) au declarat că stratul de gheață a Groenlandei va continua să se topească chiar și în cazul în care schimbările climatice se vor încetini. Potrivit lor, stratul a fost distrus pînă la "punctul în care nu va mai putea fi recuperat".


Scutul de gheață din Groenlanda aruncă anual în ocean peste 280 de miliarde de tone metrice de gheață— acesta este principalul motiv pentru care nivelul Oceanului Planetar devine mai mare în fiecare an. Cu toate acestea, potrivit observațiilor oamenilor de știință de la Universitatea de Stat din Ohio, pierderile de gheață au fost atît de semnificative în ultimii ani, încît au provocat schimbări notabile în cîmpul gravitațional al Groenlandei.


Topirea gheții în Groenlanda contribuie deja la creșterea anuală a nivelului oceanului cu mai mult de un milimetru. Potrivit oamenilor de știință, pînă la sfârșitul secolului, nivelul oceanului va crește cu aproape un metru. În pericol sunt statele de coastă ale SUA și statele insulare din apropiere. 40% din populația SUA locuiesc în teritorii, care în viitor vor deveni periculoase.Cu toate acestea, cercetătorii au adăugat că nu este cea mai proastă prognoză. Ei au menționat că omenirea "a trecut punctul de neîntoarcere, iar acest eveniment va avea multe consecințe". În viitorul apropiat vom trece la "faza de topire rapidă".

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load