COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Studiu: Rîurile de munte absorb mai mult dioxid de carbon decît pădurile amazoniene

Studiu: Rîurile de munte absorb mai mult dioxid de carbon decît pădurile amazoniene

Oamenii de știință de la Universitatea din Columbia Britanică au adunat probe de apă în Groenlanda și Elsmere și Nunavut din Canada.

După mai multe studii, ei au descoperit că aceste rîuri nordice absorb activ dioxidul de carbon din atmosferă și îl fac acest lucru mult mai repede decît pădurile tropicale din Amazon.


În rîurile cu o climă temperată, există o cantitate mare de material organic - vegetație și pește - ceea ce duce la niveluri mai mari de descompunere. Aceste corpuri de apă emit mult mai mult dioxid de carbon în atmosferă decît absorb.Însă rîurile glaciare conțin mult mai puține organisme acvatice. Acest lucru duce la o descompunere organică mult mai mică și la emisii mai mici de carbon. Astfel, cercetătorii au descoperit că în perioadele de topire severă, apele glaciare absorb de 40 de ori mai mult carbon decît pădurile Amazonului.


„Aceste râuri pot consuma o cantitate fenomenal de mare de dioxid de carbon”, notează cercetătorii. Dacă e să calculăm suprafața acestor rîuri și să o comparăm cu pădurile Amazonului, va deveni evident că rîurile sînt mai benefice pentru planetă”.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load