COVID-19 în MOLDOVA

Studiu: pesticidele accelerează răspîndirea agenților patogeni periculoși în apă

Studiu: pesticidele accelerează răspîndirea agenților patogeni periculoși în apă

Cercetătorii au reușit să demonstreze că utilizarea pesticidelor este direct legată de răspîndirea bolilor parazitare. Anual de acest lucru ar putea fi afectați milioane de oameni.


Oamenii de știință de la Universitatea din California, Berkeley, au descoperit că folosirea pesticidelor și a altor chimicale agricole ar putea accelera transmiterea de Schistosomiasis, perturbînd în același timp echilibrul ecologic într-un mediu acvatic care previne infecțiile.


Schistosomioza este cauzată de viermi paraziți care se dezvoltă și se înmulțesc în interiorul melcilor de apă dulce și se transmit prin contactul cu apa contaminată. Această infecție poate duce la leziuni hepatice și renale, de ea suferă milioane de oameni anual.Un studiu publicat în revista Lancet Planetary Health, a constatat că produsele chimice agricole pot amplifica transmiterea viermilor Schistosoma în mai multe moduri concomitent: prin afectarea direct a supraviețuirii parazitului în apă, prin distrugerea carnivorelor acvatice care se hrănesc cu melci, ce poarta parazitul, și prin schimbarea compoziției algelor în apă, care sînt principala sursă de hrană pentru melci.


Cercetătorii au descoperit că chiar și concentrațiile scăzute de pesticide, inclusiv atrazină, glifosat și clorpirifos, pot crește rata de transmitere a schistosomiozei. În comunitățile din bazinul rîului Senegal din Africa de Vest, nivelul bolilor cauzate de poluarea agrochimică a fost la egalitate cu bolile cauzate de expunerea la plumb, conținutul ridicat de natriu din dietă și activitatea fizică scăzută.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load