TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Specialiștii au reușit să dezvolte revoluția lentilelor de contact

Specialiștii au reușit să dezvolte revoluția lentilelor de contact

Oamenii de știință au creat primele lentile de contact robotice care îți permit să dai zoom. Aceste lentile promit să revoluționeze lumea persoanelor care au deficiențe de vedere.

Probabil vederea cu zoom ți se pare o invenție demnă de filmele SF, dar se pare că specialiștii de la University of California San Diego au reușit imposibilul. Mai exact, aceștia au creat un prototip de lentile de contact care îl lasă pe cel care le poartă să dea zoom in sau zoom out atunci cînd vrea să vadă mai bine un anumit lucru.


Mai mult, lentile îți permit să dai zoom in sau zoom out doar dacă clipești rapid de două ori. Astfel, aceste lentile pot schimba automat focalizarea de la obiectele din apropiere sau cele de la distanță prin detectarea mișcărilor oculare ale utilizatorului.

Oamenii de știință au înlocuit țesutul organic cu o peliculă de polimer care își poate schimba structura atunci cînd este aplicat curent electric. În cazul ochiului uman materialul va detecta semnalele electrooculografice generate de ochi pentru a permite acestor lentile să aplice zoom.

Asta înseamnă că în momentul în care te concentrezi asupra unui cuvînt dintr-o carte, lentilele te vor ajuta să dai zoom, iar în momentul în care ridici privirea, acestea se vor ajusta automat, astfel încît să-ți ofere o perspectivă de ansamblu.

Însă, momentan lentilele funcționează doar într-o anumită instalație, iar componentele acesteia vor trebui miniaturizate dramatic pentru a putea fi aplicate pe globul ocular uman. Așadar, va mai trece ceva timp pînă cînd lentilele robotice vor intra pe piață.
De asemenea, cercetătorii spun că această invenție va fi foarte utilă atît pentru persoanele cu probleme de vedere, cît și pentru cele cu o vedere perfectă.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load