COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

SpaceX a lansat în spațiu noi sateliți (VIDEO)

SpaceX a lansat în spațiu noi sateliți (VIDEO)

Compania spaţială americană SpaceX a lansat luni a doua tranşă de sateliţi din viitoarea sa constelaţie de mini-sateliţi Starlink.

Potrivit Agerpres, aeștia sînt destinaţi furnizării de internet de pe orbita terestră şi ar putea ajunge în viitor la 42.000 de sateliţi. Elon Musk, proprietarul SpaceX, vizează afaceri de 30 de miliarde de dolari anual pe piața internetului, bani din care își va finanța programul de colonizare a planetei Marte.

O rachetă Falcon 9 a decolat fără incidente de la baza Cape Canaveral din Florida, la ora 14:56 GMT, transportînd la bordul său 60 de sateliţi, potrivit unei transmisiuni în direct a lansării pe pagina de internet a companiei create de Elon Musk.

SpaceX doreşte să facă parte din viitoarea piaţă a internetului furnizat din spaţiu, la care aspiră numeroase companii concurente precum startup-ul OneWeb sau gigantul Amazon, care a făcut deja paşi importanţi în acest domeniu (proiectul Kuiper).
Elon Musk speră ca, pe termen lung, să cîştige între 3% şi 5% din piaţa mondială a internetului, o cotă evaluată la 30 miliarde de dolari anual, adică de zece ori mai mult decît sumele cîştigate cu lansatoarele sale spaţiale.
Scopul companiei este de a finanţa astfel dezvoltarea rachetelor şi navelor spaţiale. Patronul SpaceX visează la colonizarea planetei Marte.
Societatea cu sediul în California a obţinut de la autorităţile americane autorizaţia de a lansa 12.000 de sateliţi, repartizaţi pe mai multe orbite, dar a solicitat frecvenţe pentru 30.000 de sateliţi suplimentari.
Astronomii cred că sînt prea mulți sateliți
Constelaţia Starlink are drept scop furnizarea de internet de mare viteză pe Terra. Mini-sateliţii vor fi plasaţi la o altitudine relativ joasă (550 de kilometri în cazul primilor sateliţi) pentru a oferi un timp de răspuns rapid.
SpaceX a lansat primii 60 de sateliţi în luna mai, iar constelaţia va fi operaţională, potrivit companiei, începînd cu anul viitor pentru Canada şi nordul SUA.
Potrivit companiei, sînt necesare 24 de lansări pentru a asigura acoperire şi pentru restul regiunilor de pe planetă.

În prezent, pe orbita Pămîntului, există peste 2.100 de sateliţi activi, iar perspectiva plasării a încă 42.000 creează o dublă îngrijorare.
Potrivit astronomilor, aceste constelaţii de sateliţi ar putea compromite observaţiile realizate cu ajutorul telescoapelor de pe Terra.
Iar în al doilea rînd, aglomerarea orbitelor terestre joase (pînă la 1.500 sau 2.000 de kilometri) creşte riscul coliziunii între sateliţi.
Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load