Scandal monstru între Microsoft și Google

Scandal monstru între Microsoft și Google

Multă vreme, Microsoft a dominat internetul cu programul Internet Explorer.


Doar că acesta avea probleme mari cînd era folosit YouTube. Așa că inginerii de la YouTube, serviciu controlat de Google, au venit cu un plan să dea lucrurile peste cap. Inginerii erau supărați de faptul că încă multe persoane foloseau un browser vechi. Așa că s-au activat și acum au început să vină dezvăluirile. 


În urmă cu un deceniu, Internet Explorer 6 era foarte cunoscut. Asta făcea ca în jur de 18% din tot traficul de pe YouTube să vină de la utilizatori care îl foloseau. Ei ar fi vrut ca lumea să treacă la ceva mai modern, ca FireFox 3.5, Internet Explorer 8 sau Google Chrome. Asta pentru că erau produse mai bune, mai stabile.


Planul diabolic a fost foarte simplu. Ingineri de la YouTube au pus un banner mic deasupra player-ului video care apărea doar pentru utilizatorii de IE6. Pe atunci, Google abia achiziționase YouTube. Totuși, site-ul nu trecuse total pe infrastructura Google și încă nu aderase complet la politicile companiei.


Inginerii YouTube au creat un set special de permisiuni numit „OldTuber", astfel încît să poată ocoli politicile de aplicare a codului Google și să efectueze modificări direct în baza de coduri YouTube.


Pe acel banner era scris faptul că YouTube va înceta suportul tehnic pentru browserul Internet Explorer 6 și sfătuia utilizatorii să treacă la un browser modern.


Bannerul a apărut în iulie 2009. Specialiștii care urmăreau piața de tehnologie atunci au văzut în asta o decizie bună ca să dispară Internet Explorer 6. Mai mult, Google a fost văzută ca o companie căreia nu îi e teamă de Microsoft.


Google s-a autosesizat și a cercetat. A aflat ce se întîmplă apoi au apărut și avocații care au vrut ca bannerul să dispară, de frica autorităților UE care ar putea considera această acțiune drept una anti-competitivă. Dar a funcționat. Într-o singură lună, mai mult de jumătate dintre cei care foloseau IE6 pentru YouTube au trecut la un alt browser, iar traficul YouTube ce venea de pe IE6 a scăzut cu 10%.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load