X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Savanţii au descoperit urme ale unei biosisteme vechi din ultima Epocă de Gheață, la fundul Oceanului Indian

29 mai. 2019,, 02:00   Ştiinţă şi IT
2592 0

Paleo-oceanografii care studiază structura oceanelor vechi, care nu mai există de mult timp, au găsit un nucleu pe fundul a Oceanului Indian, care nu s-a schimbat de aproape 20 de mii de ani - de la ultima Epocă de Gheață. Despre aceasta scrie ScienceAlert.


Ehipa navei de cercetare JOIDES, condusă de Clara Blattler de la Universitatea din Chicago, în timpul unei expediții către Maldive, a descoperit urme ale unui ocean străvechi, așa cum a fost în momentul ultimului maxim glaciar (LGM) cu peste 20 de mii de ani în urmă. În timpul LGM a fost perioada de vîrf a Glaciaţiunii – după care straturile de gheață au început să se topească treptat, acest proces continuînd pînă în prezent.
O cantitate enormă de apă dulce, care a început să curgă în oceanul rece sărat la sfîrșitul Epocii de Gheață, i-a schimbat destul de mult compoziția. Oamenii de știință au reușit să găsească în centrul mării, la fundul Oceanului Indian, straturi uriașe de sedimente bogate în carbonați, saturate încă de vechiul ocean, care a existat pînă la sfîrșitul Epocii de Gheață.


Acum oamenii de știință vor fi angajați in studiul acestor 3 km de nucleu cu o concentrație ridicata de cloruri.
Recent, oamenii de știință de la Universitatea din Portsmouth au descoperit că o pasăre nezburătoare din familia Rallidae, care a dispărut acum 136 de mii de ani, a reuşit ulterior să reapară în faună. Reprezentanții acestei specii continuă să trăiască pe Pămînt.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?