COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

S-a aflat cum în munți apar arcuri și galerii

S-a aflat cum în munți apar arcuri și galerii

Cercetătorii din Rusia și Republica Cehă au efectuat modelarea formării arcadelor în piatră sub acțiunea eroziunii, anunță serviciului de presă al Institutului de știință și tehnologie Skolkovski, citînd un articol din revista științifică Geomorphology.


Modelul matematic descrie posibilitatea apariției unor arcade unite între ele, asemănătoare arcadelor arhitecturale și transformarea lor ulterioară în coloane. Bazîndu-se pe un studiu anterior al mecanismului de eroziune a diferitelor roci (gresie, granit, cuarț, tuf etc.), conform căruia eroziunea apare în zonele cu stres mecanic scăzut, cercetătorii au arătat că arcadele se formează în zonele cu diferite tipuri de roci.


Lucrarea a arătat că, atunci cînd frontul eroziunii avansează, se formează mai multe rînduri de arcade. Apoi, odată cu scăderea masei totale a rocilor din cauza eroziunii, sarcina asupra unor arcade scade, ducând la eroziunea parțială a arcadelor și transformîndu-le în coloane.Modelul prezentat descrie formarea de arcade și coloane în munții din Republica Cehă și SUA, precum și formarea de bolți și coloane în zonele de coastă.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load