TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Rusia lucrează asupra unui vaccin antiCOVID-19 sub formă de picături nazale

Centrul de cercetare în virusologie și biotehnologie Vector al statului rus a început dezvoltarea unui nou vaccin împotriva coronavirusului sub formă de picături nazale, care va ajuta la formarea imunității chiar la „poarta de intrare” a infecției.

„Am început să dezvoltăm un vaccin sub formă de picături, un vaccin intranazal. Compoziția componentei active principale a vaccinului va rămîne neschimbată [fiind similară celei a vaccinului EpiVacCorona]”, a spus directorul general al Vector, Rinat Maksiutov, într-un interviu pentru Sputnik.

Vaccinul va ajuta la dezvoltarea imunității în membranele mucoase nazale, care pot fi descrise drept „poarta de intrare” a infecției, a precizat Maksiutov.

Potrivit directorului centrului de cercetare Vector, doar o zi va fi suficientă pentru actualizarea vaccinului EpiVacCorona din Rusia pentru a se asigura protecția împotriva noilor mutații ale coronavirusului.

„Dacă virusul suferă brusc mutaţii și apare o mutație în zonele în care am selectat peptidele, dacă trebuie să actualizăm vaccinul, atunci nu va dura mai mult de o zi pentru a actualiza compoziția vaccinului”, a subliniat Maksiutov.


Directorul Vector a lămurit însă că dezvoltarea peptidelor și lansarea unui vaccin necesită timp şi, în afară de aceasta, trebuie efectuate cercetări pentru vaccinul actualizat.

„Sper că va fi posibil să se efectueze doar un studiu redus, așa cum facem cu vaccinurile antigripale sezoniere atunci cînd apar noi tulpini, dar, din moment ce nu au existat precedente cu un vaccin anti-coronavirus pînă acum, este dificil să spunem ceva sigur, totul va depinde de organismul de reglementare”, a explicat Maksiutov.

În martie, vaccinul EpiVacCorona a fost autorizat pentru persoanele de 60 de ani și peste această vîrstă.

Vaccinul este un medicament pe bază de peptide care se bazează pe o platformă sintetică. Fragmente scurte sintetizate artificial de proteine virale - peptide, conținute în vaccin, ajută sistemul imunitar să învețe cum să recunoască și apoi să neutralizeze virusul.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load