TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Puricii de apă cu vîrstă de 600 de ani au demonstrat cum organismele se adaptează la poluare

Puricii de apă cu vîrstă de 600 de ani au demonstrat cum organismele se adaptează la poluare

Oamenii de știință au analizat reacția puricilor de apă la poluarea apei. Studiul a fost realizat de biologi de la Universitatea din Birmingham.

Una dintre principalele amenințări pentru lacurile de apă dulce este astăzi scurgerea apelor cu un conținut ridicat de fosfor, care este folosit în mod activ în agricultură. Acest lucru poate duce la activarea procesului de eutrofizare, în care rezervoarele de apă sînt îmbogățite de elemente biogene. În timpul acestui proces, se înmulțește activ algele, care se hrănește cu fosfor, și absoarbe în mod activ substanțe nutritive vitale din întregul lac.
Pentru a afla mai bine cum se pot adapta organismele la procesul de eutrofizare, oamenii de știință au trebuit să compare starea organismelor din lacuri înainte și după eutrofizare.


Oamenii de știință au comparat puricii de apă moderni dintr-un lac bogat în fosfor din Minnesota cu ouăle Daphnia, care au o vechime de peste 600 de ani. Aceste ouă au fost găsite în depunerile de la fundul lacului.

S-a dovedit că puricii de apă moderni au căpătat gene care sînt responsabile de conținutul crescut de fosfor din apele dulci. În același timp, cercetătorii remarcă faptul că în cadrul acestuie xperiment, ei nu pot spune cînd anume au început să apară aceste gene.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load