Privitul îndelungat al serialelor poate fi periculos pentru sănătate

Privitul îndelungat al serialelor poate fi periculos pentru sănătate

Moda de seriale a dus la faptul că putem sta zile întregi în fața televizorului sau computerului, "absorbind" sezon după sezon. Oamenii de știință de la Universitatea din Minnesota avertizează ca un astfel de privit "fără întreruperi" poate fi periculos, ba chiar fatal.

În timpul desfășurării cercetării 15.000 de participanți au fost împărțiți în patru grupuri, în funcție de cît de mult stau ei, de obicei, în fața televizorului. Recordmanii la privit seriale riscă să se îmbolnăvească de tromboembolism venos de 1,7 ori mai des.

Tromboembolismul venos se manifestă în două stări diferite: tromboza venoasă profundă și complicația sa potențial periculoasă pentru viață - embolia pulmonară. Cheagurile de sînge (trombii) se formează în vasele profunde ale picioarelor sau în zona pelvisului și blochează parțial sau complet fluxul de sînge. Dacă cheagul de sînge sau o parte din acesta se detașează de locul de formare și intră într-unul din plămîni, acest lucru poate duce la deces în 40% dintre cazuri, în decurs de trei luni.

Studiul a arătat că din grupul de risc fac parte, în primul rînd, persoanele de peste 60 de ani. Pericolul vine de la imobilizarea prelungită și tulburările circulatorii. Pot suferi de această boală, chiar și persoanele, care practică în mod regulat sportul, deoarece, după ce se formează, trombii nu dispar nicăieri. Cercetătorii nu recomandă să fie ignorate potențialele daune ale privitului îndelungat al serialelor.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load