Prima pompă cardiacă cu încărcare wireless a fost implantată în corpul unui bărbat

Prima pompă cardiacă cu încărcare wireless a fost implantată în corpul unui bărbat

Primul dispozitiv de asistență ventriculară (VAD) a fost implantat de doctori acum mai bine de 50 de ani. De atunci, dispozitivele au salvat nenumărate vieți.


În decembrie 2019, doctorii de la National Research Center for Cardiac Surgery din Astana, Kazahstan au implantat cu succes un VAD, o pompă mecanică menită să ajute inima să pompeze sînge pentru restul corpului, care se încarcă wireless. Dispozitivul, dezvoltat pentru a îmbunătăți viața pacienților care sînt în așteptarea unui transplant inimă. i-a fost implantat unui bărbat de 24 de ani care suferea de insuficiență cardiacă în ultimul stadiu.


Aceste pompe mecanice sînt folosite pentru pacienți cu speranța de viață măsurată mai degrabă în zile sau luni decît în ani sau decenii. În mod tipic, un VAD se încarcă printr-un cablu care pornește din dispozitiv, iese prin abdomenul pacientului și este apoi conectat la o priză sau la o baterie externă pentru a se încărca. Pacienții trebuie să aibă în permanență baterii de rezervă, pentru că nu au decît 15 minute să le înlocuiască în cazul unei pene de curent.


Noua tehnologie însă nu are nevoie de vreun cablu, mulțumită unui sistem de încărcare creat de compania israeliană Leviticus Cardio. Device-ul este monitorizat cu ajutorul unui monitor care se poartă la încheietură, pentru a vedea nivelul bateriei sau dacă VAD-ul experimentează vreo defecțiune. În acest caz, o alarmă cu vibrații se declanșează.


Noul dispozitiv, purtat ca o vestă, folosește ceea ce compania producătoare numește transfer de energie coplanar pentru a încărca fără niciun fir pompa cardiacă. Bateria durează aproximativ opt ore, după care vesta trebuie purtată din nou. Avantajul principal îl reprezintă faptul că pacientul se poate deplasa liber, fără să fie nevoit să stea într-un pat de spital. VAD-ul wireless are incorporată și o opțiune tradițională de încărcare, cu fir, în cazul unei defecțiuni.


Bolile cardiovasculare ucid aproape 18 milioane de oameni în fiecare an, ceea ce înseamnă 31% din decesele la nivel global, potrivit World Health Organization.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load