Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Pe cine a stresat mai mult pandemia și de ce

16 aug. 2020,, 05:02   Ştiinţă şi IT
3301 0

Taţii nevoiţi să lucreze de acasă în perioada pandemiei cu noul coronavirus ajung să se ocupe mai mult timp de copii decît de obicei, însă mamele sînt cele mai afectate de faptul că trebuie să aibă grijă de copii şi să şi muncească în acelaşi timp, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Yale.

De asemenea, spre deosebire de taţi, mamele sînt mai stresate în legătură cu noile reglementări pentru munca de acasă, scrie site-ul Live Science, citat de Agerpres.

Decizia de închidere a şcolilor şi grădiniţelor îi pune la grea încercare pe părinţii care trebuie să lucreze şi să aibă grijă şi de copii, conform noului studiu realizat de sociologii de la Universitatea Yale Thomas Lyttelton şi Emma Zang şi respectiv de Kelly Musick, şefa catedrei de analiză a politicilor publice şi administraţie de la Universitatea Cornell. Cei trei cercetători au realizat acest studiu pentru organizaţia de cercetare nonprofit Council on Contemporary Families (CCF).

În lunile aprilie şi mai 2020, 55% dintre părinţii americani care au un loc de muncă au lucrat de acasă. În această perioadă de timp, majoritatea şcolilor publice şi a grădiniţelor din SUA au fost închise.

Lyttelton şi Zang au folosit datele statistice din cadrul American Time Use Survey (ATUS), obţinute în perioada 2003 – 2018 pentru a măsura modul în care telemunca afecta diviziunea muncii înainte de pandemie. Aceste date statistice au fost obţinute de Biroul american pentru Statistica Muncii (U.S. Bureau of Labor Statistics) şi se bazează pe intervievarea subiecţilor cu privire la modul în care îşi împart timpul zilnic între munca pentru serviciu, munca domestică şi timpul alocat copiilor. Din nefericire, notează Live Science, în perioada 19 martie – 11 mai a fost închis chiar şi call-center-ul care derula aceste studii sociale pentru ATUS, ceea ce înseamnă că acest studiu nu cuprinde şi acele date din plină perioadă de izolare.


Pentru a putea analiza cel puţin o parte din schimbările în viaţa familiilor aduse de pandemie, cercetătorii au apelat la datele obţinute de COVID Impact Survey, proiect aparţinînd think-tankului non-profit Data Foundation, care a adunat date din lunile aprilie şi mai.

Datele dinaintea pandemiei arătau că un părinte care lucrează de acasă preia, de obicei, mai multe sarcini domestice în mod concomitent. Taţii, în special, preiau din sarcinile privind îngrijirea copiilor în zilele în care lucrează de acasă. Conform calculelor, un tată aflat în telemuncă petrece în medie cu 67 de minute mai mult împreună cu copiii decît în zilele în care se duce la serviciu. Această creştere a acoperit diferenţa normală de gen privind îngrijirea copiilor – diferenţă care arată că, de obicei, mamele îşi petrec mai mult timp cu copiii decît taţii. Atunci cînd femeile lucrau de acasă în perioada prepandemie, ele îşi petreceau, în medie, 47 de minute mai mult alături de copii, prin comparaţie cu zilele în care se duceau la serviciu.

Însă, de obicei, taţii nu îndeplinesc şi alte munci domestice atunci cînd se află în telemuncă, în timp ce mamele aflate în telemuncă prestează şi munci domestice, în medie, timp de 49 de minute. În perioada prepandemică, taţii aflaţi în telemuncă au reuşit să menţină mai bine graniţa dintre muncă şi îngrijirea copiilor. Bărbaţii au raportat că în medie s-au aflat cu copiii timp de 21 de minute pe zi în timp ce lucrau de acasă, pe cînd femeile au raportat că au fost nevoite să lucreze în prezenţa copiilor, în medie, timp de 54 de minute pe zi.

Multe femei simt presiunea de a îndeplini sarcini domestice şi de a avea grijă de copii, ori de cîte ori aceştia le întrerup din activitatea pentru serviciu, explică sociologul Stephanie Coontz, de la The Evergreen State University din Washington şi director de cercetare în cadrul CCF. „Aceasta este o formă de conflict muncă-familie pe care oamenii o ignoră de obicei atunci cînd se referă la avantajele muncii de acasă, iar după cum arată acest raport, este o sursă de inegalitate de gen, atît la muncă cît şi acasă”, susţine ea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?