COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Pămîntul se clatină atunci cînd se învîrte în jurul axei, iar de vină sînt oamenii

Pămîntul se clatină atunci cînd se învîrte în jurul axei, iar de vină sînt oamenii

Pămîntul se clatină atunci cînd se învîrte în jurul axei, iar de vină sînt oamenii, sugerează un studiu realizat de NASA.

Avînd la bază măsurătorile realizate în secolul XX, cercetătorii au descoperit că mişcarea planetei în jurul axei sale s-a modificat cu 10 centimetri pe an. Conform Tech Times, în ultimul secol, axa planeteis-a deplasat cu 10 metri.

Mare parte din clătinatul planetei se produce din cauza distribuirii inegale a greutăţii pe suprafaţa Pămîntului, ce nu este o sferă perfectă . Procesul ce are loc în timpul mişcării în jurul axei poartă denumirea de „mişcare polară”. Însă cercetătorii NASA iau în considerare trei factori responsabili pentru fenomen: desprinderea gheţarilor, topirea gheţii şi convecţia mantalei.


Redistribuirea masei Pămîntului în ultimul secol, în special topirea calotei glaciare în oceanul din Groenlanda, a afectat rotaţia naturală a Pămîntului. În timpul secolului XX, 7.500 gigatone din gheaţa Groenlandei s-au topit în ocean. Celelalte două cauze apar însă în mod natural. În timpul ultimei ere glaciare, ce a avut loc în urmă cu 26 mii de ani, zone vaste de pămînt au fost acoperite de un strat gros de gheaţă. Însă după topirea gheţii, solul a revenit la poziţia sa iniţială. Al treilea factor, convecţia mantalei, este reprezentat de mişcarea plăcilor tectonice, fenomen provocat de căldura provenită din nucleul Pămîntului.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load