X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Ochelarii inteligenți care transformă textul în sunet

18 iul. 2021,, 22:30   Ştiinţă şi IT
3496 0

Oton Glass este un dispozitiv de recunoaștere vizuală care poate fi atașat la o pereche de ochelari convenționali pentru le a permite persoanelor cu deficiențe de vedere sau cu dificultăți la citire să înțeleagă orice text tipărit.

Dispozitivul fotografiază textul din fața cititorului printr-o cameră care poate fi acționată clipind sau prin buton și transformă imediat informația în format vocal, scrie incredibilia.ro.

Tehnologia s-ar putea dovedi de real folos pentru persoanele cu deficiențe de vedere sau care au probleme de înțelegere a textului.

Oton Glass conține un modul video care este atașat de ramă, împreună cu un cablu HDMI care conectează camerele la unitatea principală, care poate fi ținută în buzunar. Cititorul poate asculta informația la difuzorul încorporat sau conectând o cască.

Dispozitivul conține o oglindă care reflectă ochii utilizatorului către prima cameră, care poate detecta când utilizatorul clipește, în timp ce a doua cameră captează textul la care se uită persoana.


Pentru a utiliza acești ochelari, utilizatorul privește textul și clipește într-un anume fel sau apasă un buton pentru a activa sistemul de conversie audio.

Ochelarii au un computer încorporat. Utilizează Raspberry Pi pentru a capta informația scrisă, care este apoi trimisă prin internet către un server care procesează textul și îl convertește în sunet, redat apoi cu voce sintetică.

Dar ce se întâmplă dacă sistemul informatic nu poate identifica și converti cuvintele de unul singur? În acest caz, imaginile sunt trimise unui operator uman, care le poate descifra.

Oton Glass seamănă foarte mult cu Google Translate, doar că acesta din urmă le cere utilizatorilor să introducă manual textul. Oton Glass este mult mai ușor de utilizat.

De fapt, creatorii săi speră să ajute persoanele cu dizabilități senzoriale. Keisuke Shimkage, designer principal, a început să lucreze la ochelarii inteligenți în 2012, pentru a-l ajuta pe tatăl său, care începuse să sufere de dislexie (tulburare nervoasă manifestată prin incapacitatea de a înțelege textul scris).

În timpul recuperării tatălui său, Shimkage a continuat să dezvolte ochelarii pentru a-i ajuta și pe alții cu această tulburare. Deși ochelarii inteligenți nu sunt un concept nou, este greu de găsit un sistem care să fi primit recenzii favorabile de la majoritatea utilizatorilor.

Poate că acest aspect este cauzat de faptul că astfel de produse au încercat să îndeplinească prea multe sarcini sau au fost prea scumpe. Cu toate acestea, sistemul Oton Glass se adresează unui public foarte clar definit, iar prețul – de până la 50 de dolari – îl face relativ accesibil.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?