COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Oamenii de știință vor să extragă oxigen din praful de pe Lună

Oamenii de știință vor să extragă oxigen din praful de pe Lună

Agenția Spațială Europeană a început o serie de experimente, în speranța că va putea obține oxigen pentru viitorii coloniști care vor trăi pe Lună.

Colonizarea Lunii ar urma să înceapă peste cîțiva ani, iar pînă atunci cercetătorii trebuie să afle cum pot produce oxigen, pentru oamenii care vor trăi pe satelitul nostru, transmite NOI.md cu referire la yoda.ro.

Oxigenul va fi folosit pentru crearea unui mediu respirabil, dar și pentru a obține combustibil necesar rachetelor spațiale, scrie The Independent.


În cadrul experimentului, savanții ESA vor reproduce în laborator praful selenar, numit regolit, apoi vor încerca să obțină din acest material oxigen.

Dacă sistemul testat acum de experți va da rezultatele dorite, aparatele vor fi transportate pe Lună, pentru a fi folosite acolo.

Regolitul, praful selenar, conține oxigen în proporție de 45%, prin urmare este o sursă bună de extracție a acestui element.

Dispozitivul folosit acum de ESA pentru extragerea oxigenului se numește „electroliză cu sare topită”.

Procedura presupune amplasarea regolitului pe o bucată de metal, alături de sare, apoi încălzirea acestor elemente la o temperatură de 950 de grade Celsius, iar ulterior trecerea unui curent electric prin ele.

În acest fel, oxigenul poate fi extras din praf și colectat, iar restul de regolit este transformat în aliaj de metal.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load