COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Oamenii de știință presupun că au găsit calea spre nemurire

Oamenii de știință presupun că au găsit calea spre nemurire

O nouă descoperire în studiul ADN-ului plantelor, considerată de cercetători drept „revoluționară”, ar putea ajuta la descoperirea așa-zisei „gene a nemuririi” și la încetinirea procesului de îmbătrînire în cazul oamenilor, care ar putea, teoretic, să ajungă să trăiască mii de ani, informează CNN.

„Este pentru prima oară cînd am reușit să identificăm structura detaliată a telomerazei (proteină asociată cu rezistența la procesul de îmbătrînire) din plante”, a declarat dr. Julian Chen, co-autor al studiului și profesor de biochimie la Universitatea de stat din Arizona, SUA.

Telomeraza este o enzimă care controlează și restabilește lanțul ADN al telomerilor - „segmente” de ADN situate la extremitatea cromozomilor, al căror rol e protejarea cromozomilor împotriva degradării.


Pentru a înțelege mai bine acest tip de descoperire, savanții sugerează să ne imaginăm „telomerii” ca pe niște șireturi de la pantofi. Nivelurile ridicate de telomerază păstrează șireturile suficient de „lungi”, astfel încît să protejeze celulele de degradare, după divizarea acestora.

Majoritatea celulelor din corpul nostru au un nivel scăzut de telomerază, prin urmare ele „îmbătrînesc”, în timp, după divizare (la fel ca o pereche de șireturi care, în timp, „se degradează” și intră tot mai greu în găurile de la pantof).

Dar, dacă aceste celule sînt protejate de telomeroză, odată cu divizarea celulară, se pierde un telomer, iar ADN-ul continuă să rămînă intact pentru mai mult timp.

Fumatul, stresul, dieta necorespunzătoare sînt responsabile, spun cercetătorii, de pierderea unui nivel mai mare de telomeri, comparativ cu cei care duc o viață mai sănătoasă.

Cînd vor ajunge oamenii să atingă vîrsta chiar și de 5.000 de ani

„În termeni de cercetare fundamentală, vorbim de o descoperire epocală, pentru că acum avem, în sfîrșit, o modalitate de a studia telomeraza în plante și, astfel, să înțelegem cît de diferite sînte ele, din acest punct de vedere, față de animale”, a declarat cercetătorul american.

Ar putea oamenii, în urma acestei descoperiri istorice, să ajungă să trăiască, la un moment dat, la fel de mult cît copacul „Matusalem” - pin care poate trăi pînă la 5.000 de ani. Este posibil, spun cercetătorii, dar asta se va întîmpla, eventual, într-un viitor nu prea apropiat.

„Ce facem acum este cercetare de bază. Pînă la a aplica pe oameni rezultatele acestor studii mai e cale lungă”, a spus cercetătorul american.

Elizabeth Blackburn, cercetător la Universitatea din California, s-a arătat extrem de entuziasmată de rezultatele studiului.

„Studiul arată ne arată cum plantele ne pot ajută la descoperirea verigii lipsă în acest proces”, a spus Blackburn.

Elizabeth Blackburn este laureată, în 2009, a premiului Nobel pentru Medicină, chiar pentru descoperirile făcute în domeniul telomerilor și ale telomerazei.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load