COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Oamenii de știință au studiat cel mai mare cîmp înflorit de alge din lume

Oamenii de știință au studiat cel mai mare cîmp înflorit de alge din lume

Observațiile prin satelit ale NASA au ajutat la urmărirea dinamicii celui mai mare cîmp de macroalge înflorite din lume, numit şi Marea centură atlantică a sargaselor.


Un nou studiu realizat de Universitatea din Florida de Sud a confirmat faptul că, începînd cu anul 2011, macroalgele maro din Marea Sargaselor au început să crească activ și să acopere zone tropicale întinse. O centură de macroalge maro, supranumită a sargaselor, se formează ca răspuns la curenții oceanici. Avînd drept bază modelarea numerică, oamenii de știință au descoperit că centura de alge poate deveni atît de mare încît poate acoperi suprafața Oceanului Atlantic tropical de la coasta de vest a Africii pînă în Golful Mexic. Echipa a folosit, de asemenea, datele de mediu și de teren pentru a presupune că centura este formată în mod sezonier ca răspuns la substanțele nutritive. Numărul lor poate crește în ultimii ani datorită defrişării masive de păduri și utilizării îngrășămintelor.


Cercetătorii spun că amploarea de înflorire a sargaselor este atît de mare încît observațiile prin satelit sînt foarte potrivite pentru a detecta și a urmări dinamica sa. În doze moderate, sargassumul este bun pentru ocean deoarece oferă habitat pentru broaște țestoase, crabi, pești și păsări. Algele produc, de asemenea, și oxigen prin fotosinteză, ca și orice alte plante. Cu toate acestea, un exces de alge împiedică mișcarea și respirația unor specii marine, mai ales cînd algele ocupă întreaga coastă. Atunci cînd straturile de sargase mor și se scufundă la fundul oceanului în cantități mari, pot produce sufocarea coralilor și a ierburilor de mare. Pe plajă, un sargassum putred degajează hidrogen sulfurat gazos, ceea ce reprezintă un inconvenient deja pentru oameni.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load