COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Oamenii de știință au reușit să producă baterii noi cu litiu din cele uzate

Oamenii de știință au reușit să producă baterii noi cu litiu din cele uzate

Proiectul de cercetare de la Universitatea din Cordoba (Spania) și Universitatea din San Luis (Argentina) a reușit să creeze noi baterii de litiu de la telefoanele mobile folosite anterior.


Bateriile cu litiu-ion sînt folosite în întreaga lume și, deși în ultimii ani concurează activ cu bateriile, cum ar fi, cu sodiu și magneziu, acestea sînt încă necesare datorită densității și capacității lor înalte.


Problema constă în faptul că acest metal este greu de obținut. Aproape 85% din rezervele sale se află în așa-numitul Triunghi de litiu din zona geografică, care se află la granițele Argentinei, Boliviei și Chile. În plus, se pare că cererea sa va crește rapid în următoarele cîteva decenii datorită apariției mașinilor electrice.


În cadrul noului proiect a Universității din Cordoba (Spania) și Universitatea din San Luis (Argentina), a fost găsit o modalitate de a recicla grafitul din aceste dispozitive — material, situat la polul negativ al bateriilor, a cărui funcție constă în depozitarea și transferul litiului.Cercetătorii au reușit să înlăture impuritățile de grafit folosit, să-i reorganizeze structura și să-l activeze pentru o nouă utilizare. Interesant e faptul că acest material reprezintă un sfert din greutatea totală a bateriei cu litiu, de aceea la reciclarea acestuia poate fi obținute 25% din întregul sistem de acumulare a energiei.


Un alt aspect important al acestui studiu constă în faptul că în noua baterie reciclată, ei au reușit să renunțe la cobaltul utilizat pe scară largă în industria dispozitivelor mobile, deoarece acesta este un element toxic.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load