COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Oamenii de știință au inventat o modalitate de a face antiseptic pentru mîini din deșeuri

Oamenii de știință au inventat o modalitate de a face antiseptic pentru mîini din deșeuri

Invenția cercetătorilor de la Universitatea din Tel Aviv (TAU) permite pentru prima dată producția locală de etanol și dezinfectanți pentru mîini — în baza deșeurilor vegetale și de hîrtie.

Oamenii de știință folosesc un nou proces de descompunere a ligninei — o substanță întîlnită în plante. Acest proces revoluționar poate reduce semnificativ costurile de producție și poate duce la reducerea utilizării surselor alimentare de etanol pe bază de plante. De asemenea, acest lucru va ajuta la protejarea mediului: reducerea utilizării diferitelor poluanți (cum ar fi compușii pentru lupta împotriva dăunătorilor) și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.


În urma unor experimente de succes, TAU a înregistrat recent un brevet american bazat pe procesul de fabricare a etanolului din deșeuri de hîrtie și carton.Criza globală cu coronavirus a dus la o creștere a cererii de dezinfectanți pe bază de alcool (etanol), cum ar fi alcogelul și septolul. Etanolul este produs în principal din plante care sînt folosite ca surse alimentare - cum ar fi porumbul, trestia de zahăr și alte culturi bogate în carbohidrați. De asemenea, etanolul este utilizat în principal ca combustibil biologic, care reduce emisiile de carbon în comparație cu petrolul. Cu toate acestea, producția de etanol în sine poluează mediul, deoarece necesită zone mari pentru cultivarea porumbului, precum și utilizarea unor mijloace de combatere a dăunătorilor și a unei cantități mari de apă.


De aceea oamenii de știință au inventat o metodă de producție a etanolului din diferite tipuri de deșeuri: paie, deșeuri de hîrtie ș.a. În același timp acesta este un proces nou, simplu și ieftin care aproape că nu aduce daune mediul, nu are nevoie de utilizarea unor materiale periculoase și poate fi efectuat în mod descentralizat, la scară mică.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load