COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Oamenii de știință au găsit dovezi că nivelul mării a crescut în trecut

Oamenii de știință au găsit dovezi că nivelul mării a crescut în trecut

Un grup internațional de oameni de știință din Statele Unite ale Americii și Spania a investigat datele despre speleotemele care s-au păstrat în peșterile Arta de pe insula Mallorca.

Potrivit datelor acestora, cu mai bine de 3 milioane de ani în urmă, cînd temperatura Pămîntului era cu 2-3 grade mai mare decît în perioada preindustrială, nivelul mării era cu 16 m mai mare decît acum.


Proiectul s-a concentrat pe depunerile din peșteri - speleotemele. Ele s-au format în peșterile de pe coastă în timpul inundațiilor din cauza creșterii nivelului mării.


Oamenii de știință au descoperit, au analizat și interpretat șase formațiuni geologice pe care le-au găsit la altitudini de la 22,5 până la 32 m. O analiză a 70 de eșantioane a relevat că acestea s-au format de la 4,4 - 3,3 milioane de ani pînă în prezent - în era Pliocenului.De asemenea, studiul a arătat că în această perioadă nivelul mediu al mării a fost cu 16,2 m mai mare decît acum. Aceasta înseamnă că, chiar dacă nivelul de carbon din atmosferă va fi același ca în prezent, nivelul mediu al mării oricum va crește.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load