COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Oamenii de știință au explicat de ce gheața este atît de lunecoasă

Oamenii de știință au explicat de ce gheața este atît de lunecoasă

Natura alunecoasă a gheții este de obicei explicată prin formarea pe suprafața sa a unui strat subțire de apă lichidă apărută prin frecare.

Acest lucru permite, de exemplu, patinatorului să patineze chiar deasupra acestui strat de lichid. Proprietățile acestui strat subțire de apă nu au fost niciodată identificate: grosimea acestuia a rămas necunoscută, iar proprietățile sale și chiar existența sa au fost subiect de dezbatere. De asemenea, apa lichidă este un lubrifiant slab, astfel că cercetătorii nu au înțeles cum o peliculă lichidă poate reduce forța de frecare și face ca gheața să fie alunecoasă.


Datorită unui dispozitiv special, oamenii de știință au reușit pentru prima dată să demonstreze că procesul de frecarea într-adevăr duce la apariția unui strat de apă lichidă. În același timp, stratul este mult mai subțire decît estimările teoretice (de la cîteva sute de nanometri pînă la microni). Și mai neașteptat a fost faptul că acest strat este format din apă, care este la fel de vîscoasă ca uleiul, cu proprietăți vîscoelastice complexe. Acest comportament neașteptat al apei vorbește despre faptul că gheața de la suprafață nu se transformă complet în apă lichidă, ci apare într-o stare mixtă.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load