COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

O tehnică neobișnuită de polenizare a fost descoperită în Japonia

O tehnică neobișnuită de polenizare a fost descoperită în Japonia

Oamenii de știință japonezi au reușit să fertilizeze pomi fructiferi folosind polen transportat pe suprafața fină a baloanelor de săpun.

Cercetătorii au căutat metode alternative de polenizare din cauza declinului îngrijorător al numărului de albine la nivel mondial, informează descopera.ro.

Atunci cînd au fost lansate cu un „pistol de baloane” , sferele delicate de săpun au avut o rată de succes de 95%. Oamenii de știință testează acum și drone care pot lansa baloane pentru polenizare.


Dr. Eijiro Miyako, de la Institutul pentru Știință și Tehnologie din Japonia, a testat anterior abilitatea dronelor de a livra polen. Însă, chiar dacă drona avea o lungime de doar 2 centimetri, continua să deterioreze floarea.

Totuși, Miyako a avut un moment de inspirație cînd se afla la joacă cu fiul său în parc.

„Ne jucam cu baloane de săpun într-un parc în apropiere de casă, atunci cînd unul dintre baloane a atins din greșeală fața fiului meu. Bineînțeles, fiul meu nu a fost rănit pentru că baloanele de săpun sînt ușoare și fine”, a spus cercetătorul pentru BBC.

„Atunci m-am gîndit că baloanele de săpun nu ar putea să rănească florile și ar fi un material ideal pentru polenizare”, a adăugat Miyako.

În laborator, cercetătorul a reușit să confirme că baloanele de săpun sînt capabile să transporte polen. Însă, realizînd că săpunul convențional ar fi prea toxic pentru flori, Miyako a dezvoltat baloane de săpun „modificate chimic” care ar putea transporta pînă la 2.000 de granule de polen.

Miyako și colegii săi au testat tehnica la o livadă de peri. În lipsa albinelor, o parte din procesul de polenizare este făcut acum manual.

După ce au lansat baloanele către pomi, fructele au început să se formeze 16 zile mai tîrziu, la un volum egal cu cel văzut la polenizarea manuală.

Totuși, baloanele de săpun au și cîteva dezavantaje. Tehnica produce o cantitate mare de reziduuri, iar vîntul sau ploaia pot împiedica eforturile de polenizare.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load