Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

O stea a înghițit-o pe alta, iar rezultatul este unul spectaculos

7 feb. 2020,, 23:00   Ştiinţă şi IT
3470 0

Într-o adevărată luptă stelară, o stea gigantă roșie a ajuns să o înghită pe „sora” sa, iar rezultatul a fost unul spectaculos.

Fenomenul nu este unul neobișnuit în spațiul cosmic. Ca și în cazul oamenilor, stelele îmbătrînesc și, în cele din urmă, mor.

În procesul de dispariție al unei stele există și etapa de transformare într-o gigantă roșie. Acesta a fost și cazul acestei stele. În procesul de transformare într-o gigantă roșie, steaua și-a mărit volumul atît de mult încît a înghițit o stea cu o masă mai mică, aflată în vecinătatea sa. Numai că, cea de-a doua a încercat să „riposteze” și s-a deplasat înspre cealaltă, întrerupînd-ui evoluția.

Din această cauză, steaua mai mare și-a înlăturat straturile exterioare de gaz. Ceea ce se poate observa în imaginile capturate de astronomi este, de fapt, norul de gaz rezultat din bătălia dintre cele două stele. La contactul cu un alt material ejectat anterior din steaua respectivă, s-au format aceste inele colorate.

Imaginile au fost surprinse de către European Southern Observatory (ESO), prin intermediul unui instrument extrem de eficient, cunoscut sub numele de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA).


Aici este vorba, de fapt, despre un sistem binar de stele, cunoscut sub numele de HD101584. Un astfel de sistem este reprezentat de două stele care orbitează la distanță foarte mică una de cealaltă.

În acest caz, cercetătorii se pot folosi de coliziunea dintre această stea și însoțitoarea sa pentru a înțelege mai bine evoluția stelară.

„În prezent, putem descrie procesele de deces, comune pentru multe stele asemănătoare Soarelui, dar nu putem explica de ce sau cum se întîmplă exact”, spune astronomul Sofia Ramstedt din cadrul Uppsala University din Suedia. „HD101584 ne oferă indicii importante pentru a rezolva acest puzzle, deoarece acesta se află în prezent într-o fază scurtă de tranziție între etapele evolutive mai bine studiate”, a completat aceasta.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?