COVID-19 în MOLDOVA

O bacterie care “mănîncă” metal, descoperită din întîmplare de cercetători

O bacterie care “mănîncă” metal, descoperită din întîmplare de cercetători

Cercetătorii de la California Institute of Technology (Caltech) au descoperit un tip de bacterie care se hrăneşte cu metale, despre care credeau că există de cîteva sute de ani, dar nu au putut dovedi acest lucru pînă acum, precizează CNN.

Bacteria a fost descoperită accidental în urma unor experimente care nu au avut legătură cu aceasta şi în care au folosit mangan, un lement chimic destul de răspîndit, scrie stirileprotv.ro.

Dr. Jared Leadbetter, profesor de microbiilogie a mediului la Caltech în Pasadena, a lăsat un borcan cu această substanţă în apă plată în chiuveta din biroul său timp de mai multe luni, el fiind plecat să lucreze în afara campusului. Cînd s-a întors, Leadbetter a găsit borcanul acoperit cu o substanţă neagră.


“M-am gîndit dacă are vreo legătură cu microbii, aşa că am început să facem o serie de teste”, a spus el.

Cercetătorii au constatat că învelişul de culoare neagră era mangan oxidat din cauza acestei bacterii, cel mai probabil aflată în apă.
“Aceasta este o dovadă că astfel de creaturi trăiesc în apa din subteran şi că o parte din apa de băut din Pasadena este pompată din pînza freatică”, a mai precizat profesorul.

Potrivit unui studiu publicat, joi, în revista Nature, oamenii de ştiinţă menţionează că este prima bacterie cunoscută care ar folosi manganul pentru a se hrăni.

“Un aspect minunat al microbilor din natură este că pot metaboliza diverse materiale, precum metale, pentru a obţine energia necesară celulelor”, a adăugat Leadbetter.

Noua descoperire arată şi că bacteria poate folosi manganul într-un proces numit chemosinteză, prin care transformă dioxidul de carbon în biomasă.

Cercetătorii apreciază că această descoperire ar putea să explice mai mult rolul manganului - bile de metal care ajung la dimensiunea unui grapefruit şi care se găsesc de obicei pe fundul mărilor. Ele conţin metale rare.

“Aceste noi informaţii ajută la înţelegerea ciclurilor elementelor de pe Pămînt şi relevă multe aspecte cu privire la mangan, care a contribuit la conturarea vieţii pe planetă”, a spus Woodward Fischer, profesor de geobiologie la Caltech. Fischer nu a fost implicat în studiu.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load