COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Noua metodă va permite procesarea rapidă și ieftină a bioplasticului în dizolvant biologic

Noua metodă va permite procesarea rapidă și ieftină a bioplasticului în dizolvant biologic

O echipă de oameni de știință de la universitatea din Birmingham a dezvoltat o metodă rapidă și ieftină de transformare a bioplasticului în dizolvant biologic, care poate fi utilizat într-o varietate de industrii, inclusiv cosmetică și farmaceutică.


Bioplasticul, fabricat din acid polilactic (PLA), devine din ce în ce mai răspîndit în astfel de produse precum pahare de unică folosință, materiale de ambalare și chiar jucării pentru copii. De regulă, odată ce ajung la sfîrșitul duratei lor de viață, acestea sînt aruncate la groapa de gunoi sau compostate, iar procesul de biodegradare are loc cîteva luni.


În noul studiu, oamenii de știință au dovedit că procesul chimic cu ajutorul unui catalizator pe bază de zinc poate fi folosit pentru dizolvarea plasticului real de consum și obținerea unui dizolvant verde, numit metillactat.Oamenii de știință au testat această metodă pe trei produse separate — un pahar de unică folosință, unele deșeuri de imprimantă 3D și o jucărie pentru copii. Ei au descoperit că paharul este cel mai ușor de transformat în metillactat la temperaturi mai scăzute, dar chiar și plasticul mai masiv din jucăria pentru copii poate fi transformat în dizolvant biologic, doar că la temperaturi mai ridicate.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load