COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Nivelul dioxidului de carbon din atmosferă se află la un nivel record de 3,5 luni

Nivelul dioxidului de carbon din atmosferă se află la un nivel record de 3,5 luni

Concentrația de dioxid de carbon din atmosferă din iunie 2019 și pînă în prezent rămîne foarte ridicată - această cifră este de 412 părți la un milion, cu un record absolut de 415,26 ppm.

La începutul anului 2019, concentrația de dioxid de carbon era de 410 ppm. Acest indicator este în continuă creștere - cercetătorii au calculat că, dacă nivelul emisiilor de CO₂ va rămîne la nivelul de 37 de milioane de tone pe an, pînă la începutul secolului XXII, concentrația va crește pînă la 1.200-11.300 de părți.


Creșterea proporției dioxidului de carbon din atmosferă îi îngrijorează pe oamenii de știință din cauza proprietății lui de absorbire a căldurii. Pămîntul și oceanul de pe planetă absorb și eliberează căldură, iar acest proces este întîrziat de moleculele de dioxid de carbon. Creșterea concentrației gazelor cu efect de seră va duce la o creștere a temperaturii la suprafața planetei.O creștere de trei ori a concentrației de dioxid de carbon în atmosferă - pînă la 1.300 de părți de CO₂ la un milion - poate duce la dispariția stratului de nori Cumulus deasupra oceanului. Acest eveniment, care ar putea apărea în secolul XXII, va duce la încălzirea oceanului cu 8°C, au descoperit oamenii de știință de la Laboratorul de Propulsie Jet al NASA.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load