COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

NASA vrea să convertească un crater de pe Lună radiotelescop

NASA vrea să convertească un crater de pe Lună radiotelescop

Deşi pare desprins dintr-un film SF, proiectul NASA este perfect realizabil cu tehnologiile actuale şi ar putea oferi o bună justificare pentru următoarea misiune pe Lună, cu sau fără echipaj uman.

Profitînd de particularităţile geografice ale satelitului natural al pămîntului, un radiotelescop amplasat pe partea „întunecată” a Lunii ar fi complet izolat de „poluarea” radio inerentă activităţilor umane, atingînd o un nivel de sensibilitate imposibil de atins cu radiotelescoape terestre.

Important de ştiut, noţiunea de „parte întunecată” a lunii se referă de regiunea Luni orientată permanent în direcţia opusă Pămîntului, nu la o zonă aflată în întuneric permanent. Deşi, raportat la Soare, Luna se roteşte în jurul axei sale la fel ca planeta noastră, durata unei zile Lunare este perfect egală cu durata unei orbite complete în jurul planetei Pămînt, astfel că Luna arată mereu aceeaşi „faţă” către noi.


NASA a selectat deja proiectul pentru a primi finanţare prin programul său NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC), urmînd ca acesta să fie dezvoltat mai departe în anii ce vor urma.

Saptarshi Bandyopadhyay , expert în robotică la Laboratorul NASA JPL , propune realizarea acestui proiect folosind roboţi specializaţi, a căror sarcină va fi instalarea unei plase de sîrmă care să traverseze unul dintre craterele aflate într-o zonă a Lunii care rămîne permanent orientată în direcţia opusă planetei noastre.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load

Arhivă de ştiri