COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

NASA ar putea să construiască un radiotelescop pe partea nevăzută a Lunii

NASA ar putea să construiască un radiotelescop pe partea nevăzută a Lunii

NASA a decis să finanţeze un studiu de fezabilitate pentru proiectul de construcţie a unui radiotelescop în interiorul unui crater de pe partea nevăzută a Lunii, informează marţi Live Science, potrivit Agerpres.

Partea nevăzută a Lunii este emisfera acestui satelit care este permanent cu "spatele" la Pămînt şi astfel oferă o perspectivă extrem de ofertantă asupra cosmosului, ferită de interferenţele radio provenite de la Pămînt şi neafectată de atmosfera densă terestră care influenţează capacitatea de detecţie a telescoapelor terestre.

Noul radiotelescop, ce va funcţiona pe unde ultra-lungi (10 - 50m), va fi numit "Lunar Crater Radio Telescope" (LCRT) şi va avea nişte avantaje "incredibile" prin comparaţie cu radiotelescoapele terestre, conform cercetătorului care a avansat această propunere, Saptarshi Bandyopadhyay, specialist în robotică de la NASA's Jet Propulsion Laboratory.


Astfel, NASA a decis să acorde suma de 125.000 de dolari, în cadrul programului său de susţinere a conceptelor inovative (NASA's Innovative Advanced Concepts Program), pentru desfăşurarea unui studiu de fezabilitate privind acest telescop, conform lui Bandyopadhyay.

Radiotelescopul, conceput ca o reţea sau o plasă de sîrmă, va fi instalat într-un crater cu diametrul de 3 pînă la 5 kilometri, pe faţa nevăzută a Lunii. Plasa de sîrmă ce va reprezenta "farfuria" acestui radiotelescop va avea diametrul de 1 km şi va fi întinsă în crater de rovere DuAxel - roboţi concepuţi de NASA pentru a se putea deplasa şi în plan vertical, conform propunerii.

Pentru că propunerea prevede instalarea sa pe faţa nevăzută a Lunii, acest radiotelescop va fi ferit de interferenţele radio provenite de la Pămînt, de la sateliţi şi chiar de la Soare, pe perioada nopţilor selenare.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load