COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Pe Pamînt a fost creat un analog al găurii negre

Pe Pamînt a fost creat un analog al găurii negre

Cercetătorii israelieni au creat o gaură neagră artificială şi au descoperit că aceste structuri emit radiaţii la fel ca orice corp cald obişnuit din Univers, au anunţat miercuri reprezentanţii Institutului de Tehnologie din Israel, citaţi de Xinhua.

Studiul cercetărilor israelieni, publicat în revista Nature, arată că predicţiile formulate de regretatul fizician şi cosmolog britanic Stephen Hawking, potrivit căruia găurile negre emit radiaţie termică - denumită şi "radiaţie Hawking" -, au fost corecte.

Succesul acestui studiu oferă oamenilor de ştiinţă posibilitatea unei înţelegeri profunde a naturii găurilor negre.

Găurile negre sînt fenomene invizibile şi masive din spaţiu, ce posedă o forţă gravitaţională atît de mare, încît nimic, nici chiar lumina, nu poate scăpa odată ce pătrunde în aceste regiuni din spaţiu-timp.

În gaura neagră artificială creată de fizicienii israelieni, sunetul a jucat rolul luminii.

Dezvoltînd o metodă pentru a măsura spectrul radiaţiei Hawking, ei au descoperit că găurile negre artificiale emit radiaţii la fel ca oricare obiect cosmic cald, confirmînd astfel predicţiile formulate de renumitul astrofizician britanic.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au repetat experimentul radiaţiei Hawking de 7.400 de ori, fiecare test generînd un profil al densităţii de masă, pe baza cărora oamenii de ştiinţă au calculat valorile medii.

"Gaura neagră artificială pe care am creat-o confirmă natura termică a radiaţiei Hawking, iar noi am aflat că temperatura este determinată de gravitaţia artificială de la suprafaţa găurii negre artificiale, confirmînd, de asemenea, predicţiile lui Hawking", a declarat Jeff Steinhauer, coordonatorul studiului.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load