TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Mii de lacuri din Himalaya riscă să se reverse din cauza creșterii temperaturii globale

Mii de lacuri din Himalaya riscă să se reverse din cauza creșterii temperaturii globale

Mii de lacuri din Himalaya aproape că se revarsă din cauza creșterii temperaturii globale. La această concluzie au ajuns oamenii de știință de la Universitatea Potsdam. Conform prognozelor lor, acest lucru va duce la inundații dese la poalele munților și inundarea localităților și a infrastructurii.


Himalaya a suferit deja o serie de schimbări din cauza schimbărilor climatice - ca urmare a topirii ghețarilor din munți din 2003 până în 2010, s-au format 85 de lacuri noi. Bazinele s-au creat în mod natural ca urmare a apei care curgea din ghețari pe versanții munților.



Deoarece lacurile s-au format destul de repede, malurile lor sînt instabile - în caz că se vor supraumple, apa ar putea distruge barajul natural, morena, format din pietre și pămînt. Distrugerea acestuia va duce la inundarea localităților situate la poalele munților.


Cercetătorii mai menționează că aproximativ două treimi din ghețarii din Himalaya vor dispărea în următorii 10 ani - acest lucru va crește volumul de apă din lacuri și va reprezenta o amenințare serioasă pentru cei care locuiesc în apropiere.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load