Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Micul meu pitic galben: cum este compusă singura stea din sistemul nostru

1 iun. 2019,, 02:00   Ştiinţă şi IT
2358 0

Soarele este una din cele 400 de miliarde de stele din galaxia Căii Lactee și cea mai apropiată de planeta noastră.

Mulțumită Soarelui, a părut Pămîntul, tocmai din cauza activității solare pe planeta noastră au loc mai multe procese naturale, fără de care nu ar exista viață. Vă relatăm pe scurt cum s-a format cea mai importantă stea pentru pămînteni, ce se întîmplă cu ea acum și ce viitor așteaptă omenirea.


Se crede că Soarele s-a format acum 4,5 miliarde de ani datorită comprimării relativ rapide a norului de hidrogen molecular sub forțele gravitaționale. Există mai multe teorii ale apariţiei Sistemului Solar, adepții celor mai frecvente ipoteze cred că această zonă a Căii Lactee a început să se formeze după explozia uneia sau mai multor supernove.


Această teorie se bazează pe faptul că substanța primară a Sistemului Solar conține o cantitate anormală de aur și uraniu. Conform mai multor modele matematice, cantitatea acestora ar trebui să fie mult mai mică, astfel încît oamenii de știință dezvoltă o teorie a reacțiilor endoterme, datorată unei explozii de supernova.


În ultimele miliarde de ani Soarele se află în marginea interioară a manșonului Orion din Calea Lactee - între manșonul lui Perseu și manșonul Săgetătorului, în aşa-numitul nor interstelar local – o regiune de înaltă densitate situată, la rîndul său, în Bula locală avînd o densitate mai mică – o zonă de gaz interstelar dispersat de temperatură înaltă.



După formarea treptată a Soarelui din norul de gaze moleculare, sub influența gravitației au început să apară și alte obiecte ale Sistemului Solar – pitici de piatră în apropierea stelei și giganţi de gaze, la marginea formaţiunii. Soarele reprezintă 99,8% din masa totală a Sistemului Solar, în timp ce acesta este mai mare și mai strălucitor decît 85% din stelele din Univers. Restul de 0,2% din masa Sistemului Solar este împărțită de toate celelalte planete, sateliți, asteroizi și praf cosmic, deși cea mai mare parte a acestei mase a revenit planetei Jupiter.


Stele, cum ar fi Soarele, există, în medie, aproximativ 10 miliarde de ani – adică, acum Soarele se află la mijlocul vieții sale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?