Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Meteoritul care schimbă tot ceea ce știai despre Soare

31 mai. 2019,, 00:30   Ştiinţă şi IT
2946 0

De-a lungul timpului cercetătorii au încercat să dezlege misterul care stă în spatele formării Soarelui. De exemplu, știm că Soarele este o stea tînără, dar încă mai sînt o mulțime de lucruri pe care nu le știm. Însă, un meteorit schimbă tot ceea ce știai despre Soare.

Cercetătorii estimează că Soarele din sistemul nostru solar ar avea o vîrstă de de 4,6 miliarde de ani, spre deosebire de planeta noastră care ar avea 4,5 miliarde de ani.

Chiar dacă ai crede că este o vîrstă enorm de mare, cerectătorii spun că Soarele se află încă în perioada de tinerețe, de aceea este și atît de puternic.

Însă, lucrurile s-au schimbat în anul 1969, cînd așa-numitul meteorit Murchison a căzut în Australia. Ce informații a adus despre trecutul Soarelui?

Se pare că cercetătorii au descoperit în compoziția meteoritului niște cristale albastre mai mici decît grosimea firului de păr uman, care indică un posibil mod în care se comporta Soarele la scurt timp după ce abia se născuse.


Aceste cristale au fost numite hiboniți, iar oamenii de știință cred că au legătură cu originea Soarelui, deoarece aceste minerale nu se pot forma decît la temperaturi extrem de ridicate.

Cristalele au fost analizate într-un laborator din Zurich (Elveția), iar rezultatele indică faptul că hiboniților s-au format acum 4,5 miliarde ani, adică odată cu Pămîntul.

„Faptul că acele cristale albastre au fost formate la scurt timp după nașterea Soarelui, indică faptul că steaua care face posibilă existența sistemului nostru solar era cel puțin la fel de puternică precum e azi. Primele miliarde de ani de la formare, stelele, mai ales cele mici și medii, sînt mai slabe și abia pe parcurs se intensifică activitatea din interiorul lor, urmînd apoi să se stingă în etapa bătrîneții", explică cercetătorii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?