COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Măștile eco ar putea salva planeta de deșeuri de plastic de pe urma COVID-19

Măștile eco ar putea salva planeta de deșeuri de plastic de pe urma COVID-19

Abaca este o specie de bananier originară din Filipine, foarte căutată pentru fibrele sale.

În zilele noastre, fibra de abaca este utilizată pentru fabricarea frînghiilor, a pliculețelor de ceai sau a bancnotelor. Deși este la fel de durabilă ca poliesterul, fibra de abaca, cunoscută și drept cînepă de Manila, se poate descompune în doar două luni. Aceasta ar putea înlocui cu succes plasticul din măștile de protecție și din halatele de spital, informează smartradio.ro.

Vînzările de măști de protecție de unică folosință ar putea ajunge pînă la sfîrșitul anului la uriașa cifră de 166 de miliarde de dolari. „Dacă ne luăm toți măști din fibre sintetice, se vor strînge în depozite sau vor rămîne prin natură, fiindcă durează mult timp pentru a se descompune”, avertizează Kennedy Costales, directorul Agenției de Fibre din Filipine.


Companiile mari sînt reticente în înlocuirea plasticului cu alternative biodegradabile: îi îngrijorează costurile și posibilitatea ca aceste materiale să nu fie suficient de eficiente pentru uz medical.

Însă un studiu realizat de Departamentul de Știință și Tehnologie din Filipine arată că abaca este mai rezistentă la apă decît o mască N-95 comercială și că se încadrează în intervalul dimensiunilor de pori recomandat de Centrul Pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite.

Din păcate, producătorii spun că nu ar putea ține pasul cu cererea. „Abaca este ca aurul prețios pentru Filipine, dar a fost de multe ori ignorată, pentru că guvernul acordă prioritate culturilor care hrănesc oamenii”, a spus Costales. „E o oportunitate ratată pentru noi”.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load