COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Manuscrisul Evangheliei din secolul al VI-lea a putut fi citit datorită tehnologiilor moderne

Manuscrisul Evangheliei din secolul al VI-lea a putut fi citit datorită tehnologiilor moderne

Unul dintre cele mai renumite palimpsesturi -Codul Zakynthos, a fost digitizat, potrivit site-ului Universității din Birmingham.


Palimpsest este un manuscris scris pe un pergament, deja folosit (deasupra unui text șters). Manuscrisul a intrat pentru prima dată în vizorul oamenilor de știință acum două sute de ani, cînd a fost prezentat demnitarului britanic pe insula grecească Zakynthos. La prima vedere, el reprezenta o selecție de fragmente de Evanghelii folosite în slujbele creștine pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, sub stratul superior se ascundea textul original, care reprezenta un comentariu la Evanghelia lui Luca, care unește fragmente din scriitori creștini timpurii. Cu toate acestea, avînd în vedere rescrierea manuscrisului și decolorarea cernelei, cea mai mare parte nu a fost posibil de citit cu ochiul liber.


Un grup de specialiști de la biblioteca electronică a manuscriselor timpurii au creat imagini multispectrale bazate pe 51 de imagini ale fiecărei pagini realizate sub diferite lungimi de undă de lumină pentru ca "primul strat" al manuscrisului să devină citibil.Aceste imagini au stat la baza transcrierii complete a manuscrisului. S-a dovedit că din cele 343 de pasaje, cel puțin 300 se referă la scripturile anterioare creștine, care nu au mai rămas nicăieri. Acestea includ comentariile la Evanghelia lui Luca a episcopului Bostron Titu din secolul al IV-lea și Patriarhul de Alexandria Kiril din secolul al V-lea.

Arhiva digitală a tuturor foilor de manuscrise antice este acum disponibilă tuturor doritorilor pe site-ul Bibliotecii Universității din Cambridge.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load