COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Luna, lovită de o ploaie uriașă de meteoriți

Luna, lovită de o ploaie uriașă de meteoriți

O uriaşă ploaie de meteoriţi a lovit Luna şi, cu siguranţă, şi planeta noastră, cu 800 de milioane de ani în urmă, cu o forţă fenomenală, superioară celei a celebrului asteroid care a pus capăt domniei dinozaurilor, relatează agenţia AFP care citează rezultatele unui studiu publicat marţi.

Datorită datelor furnizate de sonda japoneză Kaguya, lansată pe orbită în jurul Lunii în 2007, o echipă de cercetători de la Universitatea Osaka a demonstrat că un asteroid gigantic, de cel puţin 100 de kilometri în diametru, s-a fragmentat în cîteva milioane de miliarde de meteoriţi care au plonjat în sistemul Pămînt-Lună.

Acest bombardament, care a avut loc în urmă cu 800 de milioane de ani, ar fi modificat profund mediul şi biologia planetei noastre, sugerează constatările studiului publicat în jurnalul ştiinţific Nature Communications.


Probabilitatea ca un asteroid de o asemenea dimensiune să lovească planeta noastră apare la fiecare aproximativ 100 de milioane de ani. Însă, pe Pămînt, craterele de impact cu o vechime de peste 600 de milioane de ani sînt imposibil de datat deoarece au fost şterse de eroziune, vulcanism şi alte procese geologice., citează Agerpres.

De aici ideea studierii lor pe Lună, unde nu există eroziune. Oamenii de ştiinţă au putut astfel să dateze 59 de cratere mari de pe Lună - printre care se numără Copernicus, care urma să servească drept loc de aselenizare pentru misiunea Apollo 18, în 1971.

Pentru a putea face acest lucru, cercetătorii au analizat cu precădere densitatea micilor cratere secundare, formate prin ejectarea bucăţilor de rocă şi au descoperit astfel că cel puţin 8 dintre cele 59 de cratere mari (inclusiv Copernicus) s-au format în mod simultan, după o ploaie uriaşă de meteoriţi.

Luînd în considerare probabilitatea unei coliziuni, studiul sugerează că acest episod a afectat cu siguranţă şi Pămîntul.

Impactul a avut o forţă incredibilă, avînd în vedere masa globală a acestor meteoriţi, de 40 pînă la 50 de miliarde de tone - de 30 pînă la 60 de ori mai mare decît cea a asteroidului care a lovit actuala peninsulă Yucatan din Mexic acum 66 de milioane de ani antrenînd dispariţia a trei sferturi dintre speciile care trăiau pe Pămînt, inclusiv dinozaurii neaviari.

Acest bombardament s-ar fi produs chiar înainte de Criogenian (în urmă cu între 720 şi 635 milioane de ani), perioadă geologică ce a cunoscut o glaciaţie generală.

„Descoperirile noastre sugerează că acest val de elemente extraterestre ar fi putut influenţa ciclurile biochimice marine, perturbaţii severe ale climatului terestru şi apariţia animalelor”, au notat autorii studiului.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load