Jupiter, mai aproape ca niciodată de Pămînt

Jupiter, mai aproape ca niciodată de Pămînt

Jupiter se află, luni, la „opoziţie”, adică în partea opusă Soarelui văzută de pe Pămînt, moment în care cea mai mare planetă din sistemul nostru solar este mai strălucitoare decît în orice altă perioadă a anului și este vizibilă întreaga noapte, relatează Mediafax.


Astfel, Jupiter, Terra şi Soarele vor fi pe aceeaşi linie. Atunci cînd se află  la „opoziţie”, planeta Jupiter este foarte strălucitoare și poate fi văzută cu ochiul liber, la est, după ora 23:00. Apare ca o stea foarte strălucitoare care nu pîlpîie, de culoare gălbuie.


„Mai ușor este așa: cînd nu e Soarele pe cer, este Jupiter”, spun cei de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Capitală.


Două zile mai tîrziu, la 12 iunie, Jupiter se va afla la cea mai mică distanţă de Terra, la perigeu, la aproximativ 640 de milioane de kilometri.


În seara de 16 iunie, astronomii amatori pot vedea lîngă Jupiter şi Luna.


Reprezentanţii Observatorului bucureştean mai spun că în dreapta lui Jupiter poate fi observată o stea strălucitoare, Antares, din constelația Scorpius, care poate fi folosită la analizarea modului în care se mișcă planeta. Dacă se compară distanţa dintre cele două corpuri cereşti la începutul şi sfîrşitul lunii iunie, se poate vedea că aceasta se micșorează.


Jupiter ajunge la „opoziţie” la fiecare 13 luni, acesta fiind un moment bun pentru a observa planeta şi pe cei patru dintre cei mai strălucitori sateliţi ai săi, dintr-un total de 79.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load