Într-unul din cele mai periculoase puncte din lume a fost filmat un minaret unic

Într-unul din cele mai periculoase puncte din lume a fost filmat un minaret unic

UNESCO a povestit despre cercetările Minaretului Jam, situat într-o localitate greu accesibilă, din provincia afgană Ghor.


Securitatea și necesarul de materiale și tehnică ale expediției au fost asigurate de către Guvernul Afganistanului, informează «Ferghana».


Deși excursia cercetătorilor a avut loc cîteva luni în urmă, organizația internațională a comunicat rezultatele doar acum.


În septembrie 2017 experții UNESCO, împreună cu reprezentanții Ministerului de Informații și Cultură ai Afganistanului, au studiat Minaretul Jam, timp de patru zile. Pentru prima dată, au fost cercetate aprofundat detaliile interioare și exterioare ale Minaretului, folosind aparate compacte fără pilot cu camere de înaltă rezoluție. În special, a fost posibilă realizarea fotografiilor de calitate foarte bună a ornamentelor construcției de cult.


Minaretul Jam este considerat unul dintre cele mai dificile ca acces monumente ale UNESCO, nu numai pentru că se află într-o zonă montană îndepărtată de autostrăzile principale și de orașele mari din munți. Situația din regiunea, în care se află, este extrem de instabilă, aici operează, concomitent, mai multe grupuri teroriste.


Minaretul este situat la 200 km est de Herat, cel mai mare oraș din vestul Afganistanului. Defileul, în care se află, este înconjurat de lanțuri muntoase inaccesibile, cu o înălțime de aproximativ 1500 m. Pînă la cea mai apropiată așezare, satul Jam, sînt 10 km. Înălțimea Minaretului este de 60 m. Acesta este al doilea ca înălțime minaret din cărămidă arsă din lume (primul - Qutub Minar din Delhi are înălțimea de 72,6 metri).


Minaretul Jam a fost construit în anul 1194, în timpul domniei dinastiei gurizilor. Se presupune că aceasta este singura clădire, care a rămas din orașul Fîrûz Kûh (Firuzkuh). Firuzkuh a fost cucerit și distrus de armata lui Genghis Khan în anul 1221. După aceea, de Minaret au uitat timp de aproape 700 de ani.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load