Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Intervenția umană a schimbat nu numai aspectul cîinilor

5 sep. 2019,, 02:00   Ştiinţă şi IT
1948 0

Timp de secole, crescătorii de cîini au intervenit în evoluția acestor animale, evoluţii care le-au schimbat nu numai exteriorul.


Neurobiologii evoluţionişti din Harvard au scanat creierul a 62 de cîini de rasă pură reprezentînd 33 de rase. O comparație a indicatorilor a arătat că creierul cîinilor de rase diferite este diferit unul de celălalt. Potrivit experților, acesta este un punct de plecare pentru înțelegerea modului în care anatomia creierului este asociată cu comportamentul animalului. Rase diferite au diferite forme ale diferitelor zone ale creierului, a căror dezvoltare nu depindea de forma capului sau de dimensiunea creierului sau a corpului cîinelui. Prin selecție, oamenii au modelat sistematic creierul cîinelui.


Potrivit oamenilor de știință, scanarea RMN a inclus cîinii cu anatomie cerebrală normală. Deși studiul nu a implicat o căutare a unei relații directe între forma creierului și comportamentul animalelor, rezultatele au fost promițătoare pentru lucrări suplimentare în acest domeniu. Cercetătorii au identificat grupuri de regiuni ale creierului (zone ale mirosului și gustului) care au arătat cea mai mare variabilitate între rase. După cum au arătat studiile anterioare, aceste grupuri se caracterizează printr-un comportament specializat care servește adesea în beneficiul oamenilor (de exemplu, vînarea, paza și comunicarea cu oamenii). Autorii lucrării au sugerat că toți cîinii implicați în studiu erau animale domestice. Este posibil ca, în cazul cîinilor bine pregătiți pentru muncă specializată (creșterea oilor, căutarea de bombe, ajutorarea nevăzătorilor), creierul să fie și mai dezvoltat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?