TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Internetul ar putea fi distrus de încălzirea globală

Internetul ar putea fi distrus de încălzirea globală

Cercetători de la Universitatea Wisconsin-Madison și Universitatea din Oregon au realizat un studiu în care au arătat că schimbările climatice ar putea provoca un adevărat dezastru în infrastructura de internet care este îngropată sub marile orașe de coastă.

Conform studiului, daunele ar putea apărea mai repede decît se credea anterior. Cercetătorii estimează că peste 6.500 de km de fibra optică ar putea fi scufudați în următorii 15 ani, adică pînă în anul 2033.


„Majoritatea daunelor despre care se credea că vor avea loc în următorii 100 de ani, se vor întîmpla mult mai devreme decît atît", a declarat Paul Barford, profesor la Universitatea Wisconsin-Madison.

În cadrul studiului, specialiștii au folosit date de la Internet Atlas care cartografiază infrastructura de internet din întreaga lume împreună cu date despre nivelul apelor de la NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Cu toate că studiul s-a concentrat în special pe rețeaua din Statele Unite, oamenii de știință avertizează că în cazul în care un astfel de scenariu va deveni real, adică dacă nivelul apelor va crește enorm de mult, atunci va fi afectată toată infrastructura globală de internet.

Deși cablurile de fibră optică sînt construite pentru a fi rezistente la apă, nu sînt impermeabile. Însă, acum 20-25 de ani cînd s-a construit infrastructura, nimeni nu s-a gîndit că ar putea fi afectate de schimbările climatice.

„Ne așteptam să avem 50 de ani la dispoziție pentru a pune la cale un plan. Nu avem 50 de ani", a mai precizat Paul Barford, profesor la Universitatea Wisconsin-Madison.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load