TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Inteligența artificială de la Google reușește să identifice mirosuri

Inteligența artificială de la Google reușește să identifice mirosuri

Google a reușit să transforme o farsă în realitate cu ajutorul inteligenței artificiale. Astfel, mașinăriile inteligente pot identifica acum mirosurile.


Posibil să mai fi citit știrea asta la un moment dat, în urmă cu cîțiva ani. Atunci era doar o farsă de 1 aprilie. Acum nu mai e.


Decenii întregi, oamenii de știință din industria parfumurilor au căutat legătura dintre structura unei molecule și felul în care aceasta miroase. Dar nu a fost posibil să vezi ceva și să spui imediat ce parfum are, fără să-ți folosești nasul.


Ei bine, ce nu au reușit oamenii de știință a reușit inteligența artificială. Mai exact o echipă Google dedicată acestui domeniu și care a investit mulți bani pentru a construi mașinării care să recunoască imediat un miros doar analizînd moleculele.


Cum poate inteligența artificială de la Google să identifice mirosul


Dacă ai folosit Shazam, știi cum funcționează. Aplicația folosește inteligența artificială pentru a-ți spune numele piesei și artistul doar auzind melodia. Ei bine, cam așa funcționează și invenția celor de la Google. Doar că nu e vorba de muzică, e vorba de miros.


Algoritmii americanilor identifică mirosul bazîndu-se pe structurile moleculare ale produsului analizat. Specialiștii Google au creat o bază de date cu aproape 5 000 de molecule identificate de parfumieri și au pus mașinăriile la treabă. Rețeaua neurală e denumită GNN și a reușit să asocieze moleculele analizate cu diverse mirosuri, precum cel de lemn sau tropical.


Astfel, a fost „ghicit” mirosul unui produs analizat doar pe baza structurii moleculare.


Numai că această reușită a Google nu trebuie luată ca atare. Se întîmplă deseori ca două persoane să identifice același miros în mod diferit. Moleculele, de exemplu, pot avea aceiași atomi, dar altă structură. Și atunci rezultatul este diferit.


Iar lucrurile devin și mai complicate atunci cînd sînt combinate diverse arome. Ce a reușit Google e ceva de bază. Este, dacă vrei, doar un punct de plecare. Americanii speră însă să aplice descoperirea în chimie sau chiar în industria alimentară, pentru a înțelege comportamentele nutriționale.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load