COVID-19 în MOLDOVA

Incendiile din California amenință cel mai vechi observator montan

Incendiile din California amenință cel mai vechi observator montan

Incendiile de pădure masive din California de Nord amenință Observatorul istoric din Lick, care are 133 de ani. Este unul dintre cele mai vechi observatoare montane din țară care continuă să funcționeze pînă în prezent.


Incendiile de vegetație s-au răspîndit după lovirea unui fulger la începutul lunii august. Urgia a crescut imediat și deja pe 18 august, autoritățile statului au anunțat stare de urgență. Potrivit publicației Washington Post, incendiile au afectat un teritoriu de 243 de mii de hectare și au ucis 5 persoane.
Potrivit Universității din California, deocamdată Observatorul istoric de pe muntele Hamilton din Santa Clara "nu a suferit daune semnificative". Cu toate acestea, focul în următoarele zile ar putea distruge complet clădirea. Acum, în Observator se află unitățile antiincendiare care folosesc clădirea ca centru de comandă.


Cercetătorii au remarcat că cupolele telescoapelor și clădirile care le susțin ale observatorului nu au fost afectate de foc. Alte dispozitive vor necesita, de asemenea, o evaluare atentă atunci cînd pericolul se v a retrage. Oamenii de știință menționează că, pentru unele dispozitive nu focul este cel mai periculos, ci fumul.


Observatorul Astronomic Lick este situat pe Muntele Hamilton, la o altitudine de peste o mie de metri, la o distanță de 46 km de orașul San Jose. Este unul dintre cele mai vechi observatoare montane din țară, a fost lansat în 1887. Locația observatorului este unică, oferă condiții bune de observare.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load