Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

În viitorul apropiat smartphon-urile vor efectua teste la Covid-19

26 mai. 2020,, 00:30   Ştiinţă şi IT
1994 0

„Testați! Testați! Testați!”, acesta a fost mesajul Organizației Mondiale a Sănătății de la începutul pandemiei, promovînd astfel cea mai eficientă metodă de prevenire a infecțiilor și salvarea de vieți omenești în lupta cu noul coronavirus.

Însă pentru multe țări acest îndemn s-a dovedit a fi greu de îndeplinit din diverse motive: penuria de teste la nivel mondial, insuficient personal calificat pentru prelucrarea testelor sau ineficiența dovedită a testelor rapide.

Pentru a contracara aceste probleme, o echipă de la Universitatea din Utah, SUA lucrează la dezvoltarea unui senzor, care va transforma orice smartphone într-un test portabil și reutilizabil care va oferi rezultatul în 60 de secunde, informează g4media.ro.

Prototipul senzorului are 2,5 cm, se conectează la smartphone via Bluetooth și este alimentat prin portul de încărcare al telefonului. Pentru a efectua un test, este necesară plasarea unei mostre microscopice de salivă pe el. Plasare mostrei se poate face prin suflare, tuse, respirație sau strănut.

Utilizatorii vor putea, de asemenea, să testeze prezența virusului și de pe suprafețe sau obiecte, prin periajul acestora cu un tampon și plasarea acestuia pe senzor.


Senzorul va putea fi refolosit pentru mai multe teste, deoarece este prevăzut cu un mod de „curățare”. Acesta se încălzește și elimină probele anterioare.

Ideea pentru acest senzor a pornit în urma epidemiei de virus Zika din 2016, lucrîndu-se pentru dezvoltarea lui de peste un an.

„Ideea principală a fost de a permite oamenilor să aibă propria modalitate de a detecta virusul Zika în locurile în care călătoresc. Planul este să-l programăm pentru a identifica Covid-19. ”, a declarat Massood Tabib-Azar, coordonatorul proiectului și profesor în cadrul Universității din Utah.

Pe lîngă faptul că face posibilă testarea la scară largă, acest senzor elimină și partea de disconfort a actualelor teste, și anume recoltarea probelor. Momentan recoltarea se face prin prelevarea de mostre din tractul respirator superior ( nas și gît), lucru care generează un disconfort major pacientului.

Studiile clinice ar trebui să înceapă în luna Iulie, iar dispozitivul ar putea fi disponibil publicului din luna August. Prețul estimat pentru dispozitiv este de 55 de dolari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?