Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

În Chișinău a fost prezentat un studiu internațional privind libertatea de exprimare în Internet

14 mar. 2018,, 16:31   Ştiinţă şi IT
5280 0

În Chișinău a avut loc un club de presă pe tema "Libertatea de exprimare online și offline. Standardele europene vs practicile în Moldova".

Co-organizatorii clubului sînt Institutul de Politică Informațională și Centrul pentru Investigații Jurnalistice.

În cadrul evenimentului a avut loc prezentarea compendiului "Primii pași în înțelegerea libertății de exprimare on-line și offline", care a fost elaborat pe baza jurisprudenței actuale a Curții Europene a Drepturilor Omului. Această broșură este rezultatul activității Asociației Baroului American (American Bar Association Rule of Law Initiative – ABA ROLI) în cadrul Proiectului regional pentru libertatea Internetului și este disponibilă în 9 limbi, inclusiv în limba de stat și rusă, la următoarea adresă: cases.internetfreedom.blog.

Alexei Marciuc, directorul Institutului de Politică Informațională, expert al SecDev Foundation și ABA ROLI: «În ultimii ani, Internetul a schimbat viața noastră în multe domenii. Aspectele libertății de exprimare în mediul on-line afectează astăzi nu numai jurnaliștii sau ONG-urile ale căror activități sunt legate de acest domeniu, ci și aproape toți utilizatorii Internetului. Compendiul celor mai bune exemple practice în domeniul libertății de exprimare reprezintă un interes pentru specialiștii din diverse domenii, deoarece informațiile din acesta sunt prezentate în mod accesibil fără complicații specifice juridice. De asemenea, va fi util pentru juriști și avocați în căutarea unor procese relevante și exemple de soluții pentru situații similare din viață".

Alexei Cozliuc, co-fondator al ONG-ului Human Constanta (Belarus), activist al drepturilor omului și expert al Proiectului regional pentru libertatea Internetului: „Oamenilor care lucrează cu informații le este destul de dificil acum să se orienteze în standardele internaționale și a urmări dezvoltarea acestora, iar legislația națională deseori nu poate să țină pasul cu schimbarea rapidă a situațiilor și dezvoltarea tehnologiei. Valoarea principală a acestui compendiu este, probabil, în faptul că adună cazurile recente, și în același timp, prezintă o retrospectivă a ceea ce se întâmplă cu înțelegerea libertății de exprimare. Broșura conține situațiile tipice în domeniul reglementării conținutului informațional, răspunderea intermediarilor pentru serviciile de Internet prestate, dreptul la informare, blocarea Internetului, libertatea de exprimare și confidențialitatea, drepturile de autor, precum și o serie de alte aspecte".


Președintele Consiliului de Presă al Moldovei, expert în domeniul mass-media Viorica Zaharia: "Sînt foarte mulțumită de faptul că a apărut acest compendiu care conține o sinteză de informații utile și relevante în domeniul libertății de exprimare. Pentru mine personal, acest lucru este foarte util și cred că acest studiu reprezintă interes pentru jurnaliștii moldoveni".

Participanții la eveniment au discutat, de asemenea, provocările actuale cu privire la libertatea internetului cu care se confruntă astăzi societatea moldovenească. Aceștia au remarcat riscurile ridicate cu privire la dreptul la viața privată și libertatea de exprimare online, care apar din inițiativele recente în reglementarea internetului, inclusiv din proiectele de legi ”Big Brother” (nr. 161) și ”Mandatul de Securitate” (nr. 281).

În discuții au luat parte reprezentanții Centrului pentru Investigații Jurnalistice, Centrului pentru Jurnalism Independent, Freedom House - Moldova, Institutului de Politică Informațională, alte organizații și instituții, precum și experții independenți și reprezentanți ai mass-media.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?