TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Ghețarii din Groenlanda au început să se topească mai repede din cauza caracteristicilor reliefului de pe fundul oceanului

Ghețarii din Groenlanda au început să se topească mai repede din cauza caracteristicilor reliefului de pe fundul oceanului

Ghețarii din Groenlanda au început să se topească mai repede datorită creșterii temperaturii oceanului și a caracteristicilor de relief de pe fundul său în această regiune. La această concluzie au ajuns cercetătorii de la Centrul de studii polare și marine Helmholtz, a căror lucrare este publicată în revista Nature Geoscience.

În ultimii 40 de ani, suprafața gheții din Marea Arctică a scăzut cu o rată de aproximativ 12% în deceniu, iar patru dintre cele mai scăzute valori ale volumului gheții arctice au fost înregistrate între 2015 și 2019.


Gheața se topește la suprafață, deoarece este expusă la soare și la creșterea temperaturii. Însă acum ghețarii au început să se topească și de jos - inclusiv acest lucru se întîmplă în nord-estul Groenlandei, unde se află cîteva "limbi de gheață". Fiecare dintre acestea reprezintă o fîșie de gheață care s-a rostogolit în ocean și plutește pe apă fără a intra în contact cu gheața de pe uscat. Cea mai lungă limbă de gheață, o parte din ghețarul nordic de gradul 79, are o lungime de 80 km.

Limba ghețarului de gradul 79 se topește repede - acum oamenii de știință au reușit să găsească cauza accelerării acestui proces. S-a dovedit că această influență apare datorită unei depresiuni care schimbă direcția fluxului de apă marină, îndreptîndu-l direct spre ghețar. Datorită creșterii temperaturii oceanului, în fiecare an apa devine tot mai caldă - ceea ce duce la accelerarea topirii ghețarului.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load