Gaura din stratul de ozon s-a micşorat după interzicerea unor chimicale distrugătoare

Gaura din stratul de ozon s-a micşorat după interzicerea unor chimicale distrugătoare

Gaura din stratul de ozon s-a micşorat cu 20%, mulţumită interzicerii la nivel global a chimicalor distrugătoare, arată un studiu al NASA.

În raportul publicat săptămîna aceasta, oamenii de ştiinţă arată că diminuarea a avut loc în timpul lunilor de iarnă din 2005 pînă în 2016.

„Vedem foarte clar că scade nivelul de clorofluorocarburi (CFC) din gaura de ozon şi că diminuarea ozonului este mai mică datorită acestui fapt”, a spus Susan Strahan, de la Goddard Space Flight Center al NASA, într-un comunicat citat de Euronews și preluat de News.ro.

Studiul, bazat pe informaţii oferite de satelitul Aura, este primul care a analizat direct măsurătorile chimicalelor şi susţine că micşorarea găurii din stratul de ozon este rezultatul interzicerii clorofluorocarburilor.

Stratul de ozon protejează Pămîntul de radiaţiile ultraviolete, care pot cauza cancer de piele şi cataractă şi pot distruge plantele.

O gaură în acest strat a fost descoperită în anii 1980 şi pusă pe seama clorofluorocarburilor. Deşi ea se mişcorează, oamenii de ştiinţă avertizează că va fi nevoie de decenii pentru ca substanţele nocive să părăsească atmosfera.

Clorofluorocarburile se menţin între 50 şi 100 de ani, astfel, cercetătorii susţin că în 2060 sau 2080 gaura din stratul de ozon va dispărea.

 

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load