COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Fumul de la incendiile din Australia ar putea lăsa o "cicatrice chimică" în stratosferă

Fumul de la incendiile din Australia ar putea lăsa o "cicatrice chimică" în stratosferă

Incendiile de pădure, carea au devastat Australia la sfîrșitul anului 2019-începutul lui 2020, au fost atît de puternice, încît fumul a urcat pînă la o înălțime fără precedent în atmosferă și, în general, se comportă atipic.


Asta a arătat rezultatele unui studiu publicat în Geophysical Research Letters.


Din cauza incendiilor, în atmosferă au ajuns între 300.000 și 900.000 de tone de fum. Fumul, care se întinde la aproximativ 1000 de kilometri, a urcat la o înălțime record, rotindu-se sub acțiunea vînturilor din jur (care nu au fost observate mai devreme niciodată)


Potrivit specialistului în atmosferă Jessica Smith de la Universitatea Harvard, orice intervenție în stratosferă are consecințe asupra stratului de Ozon.Specialiștii de la laboratorul de cercetare navală din Washington, SUA, au monitorizat traseul neobișnuit al fumului cu ajutorul sateliților și sondelor meteo. S-a dovedit că, în mai puțin de două luni, acesta s-a mutat din straturile inferioare ale stratosferei (aproximativ 15 km de Pămînt) la o înălțime de peste 31 de kilometri. Acest lucru sa întâmplat deoarece particulele întunecate de fum au absorbit lumina soarelui și au încălzit calea, determinînd-o să se ridice. În plus, norul de fum "s-a opus" amestecării cu aerul înconjurător timp de cîteva luni după formare, deoarece era protejat de vînturi speciale.


Cînd norul de fum a urcat în stratosferă, a adus cu el o cantitate imensă de apă și monoxid de carbon, care au început să elimine ozonul. Există, de asemenea, probabilitatea ca norul de fum să distrugă stratul de ozon prin declanșarea unor reacții chimice.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load

Arhivă de ştiri