COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Fenomenul cosmic care i-a lăsat pe cercetători fără cuvinte

Fenomenul cosmic care i-a lăsat pe cercetători fără cuvinte

Oamenii de știință au identificat un al doilea obiect interstelar misterios care urmează să pătrundă în sistemul nostru solar. Și se pare că acest obiect poartă cu el secretele formării Universului.

Un astronom amator din Ucraina pe nume Gennady Borisov a observat pe data de 30 august un al doilea obiect interstelar intitulat C/2019 Q4. Momentan obiectul nu a ajuns încă în sistemul nostru solar, dar o va face în curînd. Potrivit calculeleor efectuate de specialiști C/2019 Q4 urmează să zboare pe lîngă planeta Marte în octombrie.

Cît despre primul obiect interstelar, acesta a fost descoperit în 2017, dar cercetătorii nu au reușit să colecteze suficiente informații despre acesta. Însă, de această dată sînt mai pregătăți, iar faptul că au descoperit corpul ceresc din timp le va permite să-l observe îndeaproape corpul interstelar.


În plus, spre deosebire de primul obiect, C/2019 Q4 arată că ar fi înconjurată de un strat de praf, ceea ce reprezintă un mare avantaj pentru cercetători, deoarece praful reflectă lumina iar astfel obiectul poate fi urmărit mai ușor.

De ce este așa special acest obiect interstelar

„Avem aici ceva care a fost născut în jurul altei stele și care călătorește înspre noi", spune Olivier Hainaut, astronom în cadrul European Southern Observatory. „Faptul că acest obiect interstelar a ajuns în sistemul nostru solar este extrem de convenabil pentru noi. Însă, singurul lucru pe care l-am putea face pentru a obține mai multe informații ar fi să trimitem o sondă spațială în alt sistem solar".

Chiar dacă originea obiectului interstelar nu a fost confirmată încă, C/2019 Q4 îi va ajuta pe experți să înțeleagă mai bine cum funcționează lucrurile în Univers, mai departe de sistemul nostru solar. Iar pentru a afla acest lucru, cercetătorii trebuie mai întîi să-i stabilească traiectoria și să vadă ce fel de orbită are.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load