Facebook va cere utilizatorilor să stabilească gradul de încredere a știrilor

Facebook va cere utilizatorilor să stabilească gradul de încredere a știrilor

Facebook a anunțat vineri că le va cere celor două miliarde de utilizatori să își exprime opțiunea privind gradul de încredere pe care îl au față de știrile pe care le găsesc în newsfeed.

Acest gest este o încercare a rețelei de socializare de a combate răspândirea dezinformării, scrie AFP.

Schimbarea vine după ce gigantul online a fost acuzat că a eșuat, alături de Google și Twitter să împiedice răspândirea știrilor false, cel mai grav caz fiind cel al alegerilor prezidențiale americane din 2016.

Într-o postare pe Facebook, Mark Zuckerberg a declarat că rețeaua va căuta să „prioritizeze știrile care sunt de încredere, informative și locale”.

„Există prea mult senzațional, dezinformare și polarizare în lumea de azi”, a spus Zuckerberg. „Mass-media socială permite oamenilor să răspândească informații mai repede decât oricând și, dacă nu abordăm în mod specific aceste probleme, atunci vom ajunge să le amplificăm”.

Noua clasificare a știrilor în funcție de „surse de în credere”, va începe săptămâna viitoare și are drept scop „să se asigure că știrile pe care le vedeți sunt de o calitate”, a spus Zuckerberg.

Pentru a face acest lucru, a spus el, că Facebook a decis să se bazeze pe anchetele utilizatorilor ca fiind cea mai „obiectivă” cale de a stabili credibilitatea știrilor.

„Am putea încerca să luăm această decizie noi înșine, dar nu suntem confortabili cu această idee. Am luat în considerare și varianta de a cere unor experți externi să ia această decizie în locul nostru, dar probabil că nu ar rezolva problema obiectivității”, a mai explicat Zuckerberg.

Noul sistem de rancare ar putea să separe organizațiile de știri care beneficiază doar de încrederea cititorilor prorpii de cele care se bucură de încrede în întreaga societate.

 

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load